top of page

Svenska superbär

Exotiska superbär som goji och acai tillskrivs ofta exceptionella hälsoegenskaper. Men det finns ingen anledning att köpa långväga importerade bär när vi redan har skogen full av nyttiga superbär.

Image by Dina Nasyrova
Image by Stan K.
Image by Rasa Kasparaviciene
Image by Abigail Lynn
Image by K8

Blåbär
Vaccinium myrtillus

Blåbär har lågt kaloriinnehåll, färska 55 kcal/100g och frysta 45 kcal/100g. De innehåller fettlösliga vitaminer som vitamin A, D, E, K och B-karoten och vattenlösliga vitaminer som vitamin B1, B2, B3, B6, B9, B12 samt vitamin C. Blåbär innehåller hälsosamma enkelomättade fetter och livsnödvändiga fleromättade fetter. De innehåll nyttiga fibrer och är rika på mineraler som järn, magnesium, zink, kalcium och kalium. Blåbär har ett rikt innehåll av många olika typer bioaktiva ämnen som tex, flavonoider och antocyaniner (polyfenoler).

 

Blåbär tillhör ljungväxter och är en flerårig vedartad halvbuske, Blåbärsriset har gröna vassa grenar med tunna, ovala och ljusgröna blad som faller av på hösten. Plantan blir mellan 10-40 cm hög. Riset får grönvita till rödaktiga krukformade hängande blommor på våren, maj-juni som utvecklas till saftiga svartblåa bär när säsongen startar. Blåbären är egentligen svarta men har en ljusblå vaxhinna, som gör att vi ser dem som blåa.
 

Blåbärsplantan är vanlig i stora delar av Europa och finns även på Färöarna, Island och en plats på Grönland. Plantan växer inte på låglandet vid Medelhavet. I Asien hittar man blåbär i delar av Sibirien, de nordliga delarna av Anatolien och Sydkaukasien. Blåbärsplantor finns även i de västra staterna i USA och Kanada. Dessa åtskiljs emellanåt som en egen art som kallas Vaccinium oreophilum. Här växer blåbär i stora delar av landet och kan hittas från havsnivå och upp till lågalpin zon. De förekommer nämligen upp till 1 700 meter över havet i nationalparken Jotunheimen i Norge. Plantan trivs bäst i sur, näringsfattig jord i skogar och på mossar. Omkring 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris och växten är allmän i hela landet.

 

Blåbäret har använts inom traditionell medicin under lång tid och man har utöver bäret även använt bladen och barken för att behandla olika åkommor som synstörningar, magbesvär och högt blodsocker. Blåbär sägs också vara inflammationshämmande, blodrenande, kunna förebygga åderbråck samt förbättra läkning av sår.
 

Positiva effekter med att äta blåbär!
•    Antioxidativ effekt = skyddar våra celler mot skador
•    Anti-mutagena och anti-tumorala effekter = minskar risken för cancer
•    Antiinflammatoriska effekter = motverkar olika typer av inflammationer
•    Positiva effekter på immunsystemet
•    Prebiotiska effekter, det vill säga en positiv effekt på tarmfloran

 

Bidrar även till skydd mot kroniska sjukdomar!
•    Övervikt och fetma
•    Hjärt-kärlsjukdom
•    Typ 2-diabetes
•    Cancer
•    Demens och Alzheimer.


Kuriosa!
Uttrycket blåbär som används på nybörjare eller amatörer inom sport härstammar från 60-talet. Mindre duktiga åkare i Vasaloppet stannade gärna vid stationerna med blåbärssoppa och spillde lite vid varje tillfälle så vid målgång såg de till slut ut som "blåbär". Uttrycket har även äldre anor. I bondesamhället var alla vuxna upptagna med skörden medan barnen fick andra sysslor. En syssla som inte krävde muskelkraft eller erfarenhet var att plocka bär i skogen. Skördetid och bärtid sammanföll varför de yngsta och minst erfarnas arbetskraft togs till vara genom att låta dem plocka blåbär, därav uttrycket att en oerfaren är ett "blåbär".

 

Länkar/Källor
Vilda blåbär bra för hjärtat | Hjärt-Lungfonden (hjart-lungfonden.se)
Tio anledningar att äta mer blåbär | Kurera.se
Vilka mineraler innehåller vanliga blåbär? - MEDOX®
Antioxidanter (livsmedelsverket.se)

Lingon
Vaccinium vitis-idaea

Lingon skyddar mot fetma, sänker blodsocker och insulinnivåer och är antiinflammatoriska. De nnehåller flertalet olika vitaminer som A, B, C och  E samt mineralerna järn, fosfor, kalium magnesium & kalcium.

 

Inom traditionell folkmedicin har lingon använts som ett botemedel mot olika åkommor som tex, febernedsättande och urinvägsinfektioner. Bäret är en stor, bortglömd naturtillgång i Sverige. Lingonväxten blir ca 10-40 cm hög och har blad året om, även under de kallaste vintrarna. De sprider sig med underjordiska rötter. På sommaren har de vita blommor och frukten mognar på hösten. Lingonets bär är röda och beska. Växter är mycket tålig mot kyla. Lingonets naturliga utbredningsområde är norra halvklotets skogsbälte i Europa, Asien och Nordamerika, från tempererade till nästan arktiska klimat.
 

Bärplockningsboomen började i Sverige först i mitten på 1800-talet, troligen pga,  att vid denna period var flera stora nödår i landet.

 

Länkar/källor
Lingon – de svenska skogarnas eget superbär | Kurera.se
Lingon – skogens goda vikthämmare! - Tidningen Hälsa
Lingon andas historiens vingslag - Inspire Your Life

Tranbär
Vaccinium oxycoccos

Tranbär kan förebygga urinvägsinfektion, magproblem, inflammationer och hjälpa dig att balansera ditt blodtryck. Bären innehåller antioxidanter som hjälper dig att skydda din kropp mot fria radikaler.

 

Tranbär är en art i blåbärssläktet i familjen ljungväxter. Växten får röda bär som är ätliga. Ett äldre namn på tranbär är myrbär. I Sverige finns det två arter av tranbär – vanliga tranbär och dvärgtranbär (Vaccinium microcarpum).
 

Vanligt tranbär är en lågväxande växt på tuvor ute på öppna mossar och myrar. Den består av ett krypande ris med rödbruna stammar och tjocka städsegröna blad. Riset kan bli meterlångt och bladen 6-10 mm långa. Blommorna är rosa-röda. De röda bären är runda, aningen avlånga och något större än lingon, ätliga och c-vitaminrika.
 

Enligt folktradition blir de bättre (godare) om den första frosten fått nypa dem innan man plockar dem. Namnet Tranbär kommer av att tranor gärna äter bären.
 

Tranbär kan bland annat hjälpa att förebygga urinvägsinfektion, magproblem, inflammationer och hjälpa dig att balansera ditt blodtryck. Samtidigt innehåller bären mycket antioxidanter som hjälper dig att skydda din kropp mot fria radikaler och som om det inte vore nog kan de vara bra för tänderna också.


Tranbär innehåller mer antioxidanter än både spenat och broccoli sett till vikt. Antioxidanterna är viktiga för det de hjälper vår kropps försvar mot fria radikaler.
 

Vad är en fri radikal kanske du tänker?
Kort sagt är en fri radikal en molekyl som saknar en elektron och kan attackera samt skada celler i din kropp. Det i sin tur kan leda till olika sjukdomar. Kort sagt är det något du inte vill ha för mycket av.


Antioxidanter i tranbär men även från andra källor hjälper dig att hantera de fria radikalerna Det är på grund av detta som kost som är rik på antioxidanter ofta rekommenderas både för vuxna och barn. Om du eller ditt barn inte är så förtjusta i spenat och broccoli är tranbären ett bra alternativ. Inflammationshämmande – Vi vet redan att tranbär innehåller massor med antioxidanter. Men det lilla bäret kan även hjälpa sänka mängden inflammation i din kropp. Även om inflammation är en naturlig process din kropp har för att bekämpa infektioner, skador och giftiga ämnen kan för mycket inflammation, speciellt kronisk inflammation leda till allvarliga sjukdomar.

bottom of page