top of page

Rödljusterapi

Rödljusterapi fungerar genom att leverera rött och infrarött ljus på låg våglängd till huden och in i kroppen. Här har vi samlat tre artiklar som ger dig mer kunskap om denna behandlingsmetod.

Rödljusterapi

Vad är Rödljusterapi och hur fungerar det?

Rödljusterapi

Rödljusterapi (RLT) är en terapeutisk teknik som använder låga våglängder av både rött ljus och infrarött ljus för att bl a hjälpa till att behandla hudåkommor, såsom akne, rynkor, psoriasis och mycket mer.

 

Rödljusterapi kallas även för fotobiomodulering. Den upptäcktes av Endre Mester 1967 vid Semmelweis Medical University i Budapest, Ungern. Mester märkte att laserljus hjälpte till att främja hårväxt och sårläkning hos råttor.

På 1990-talet användes LED-teknik (light-emitting diode) av forskare för att hjälpa odla potatis i rymden. De intensiva röda lysdioderna hjälpte till att främja fotosyntesen. Det hjälpte också sår på forskarnas händer, att läka snabbare. Rött ljus studerades sedan för dess potentiella medicinska tillämpning under rymdresor. Forskare hoppades att det skulle hjälpa till att behandla muskelatrofi, långsam sårläkning och bentäthetsproblem orsakade av viktlöshet i rymden.

Rödljusterapi är en typ av fototerapi som enligt forskning kan hjälpa:

 • Behandla hudproblem som bristningar och rynkor

 • Behandla hudåkommor som psoriasis, ärr och akne

 • Minska inflammation eller ödem

 • Reparera muskelvävnad

 • Främja hälsosamt åldrande

Rödljusterapi fungerar genom att upprepade gånger exponera din hud för låga nivåer av rött och infrarött ljus (NIR) under en viss tidsperiod. Vid låga våglängder genererar rött ljus inte värme och penetrerar långt in och djupt in i huden, enligt forskning från bl a 2013. Denna exponering av rött och infrarött ljus kan ge en positiv biokemisk effekt i dina celler som stärker mitokondrierna, det är där cellens energi skapas. Rödljusterapi kan göra detta genom att öka transporten av elektroner, syreförbrukning och dina nivåer av ATP (adenosintrifosfat).

 

Genom att öka energin i mitokondrierna kan cellerna fungera mer effektivt, samt föryngra och reparera sig själva.

 

Lysdioder i moderna paneler vinner popularitet jämfört med lasrar som den valda RLT-ljuskällan eftersom de är icke-ablativa och icke-termiska. Dessutom, enligt forskning, kan de hjälpa till:

 

 • Öka blodflödet

 • Minska inflammation

 • Öka nivåerna av kollagen

 • Öka produktionen av fibroblaster

 

Enligt en granskning av forskning 2018 tyder många studier på lovande resultat för användning av Rödljusterapi. Studier från de senaste 20 åren tyder på att Rödljusterapi kan hjälpa:

 • Främja sårläkning och vävnadsreparation

 • Förbättra hårväxten

 • Minska progressionen av närsynthet

 • Minska psoriasis lesioner och kroppsliga ärr

 • Minska neuropatisk smärta

 • Förbättra neurala funktioner och skydd för att förbättra kognition och minne

 • Förbättra hudens hy och bygga kollagen för att minska rynkor

 • Lindra smärta och inflammation hos personer med värk

Länkar/Källor

Rödljusterapi - en detaljerad guide

Rödljusterapi

Rött ljus och infrarött ljus för din smärta, hud, skador med mera. Möjligheterna med Rödljusterapi för att behandla en mängd olika hälso- och estetiska problem finns numera tack vare intresset från forskare, universitet och sjukhus, såväl som praktiska hemmaenheter och på salonger som gör det än mer tillgängligt.

 

Tillväxten är stort inom området. I Göteborg erbjuder tex välkända spa och gymföretaget Hagabadet Rödljusterapi på sina anläggningar sedan 2023. Fler och fler har fått upp ögonen för rött ljus och dess effekter. 

 

Rödljusterapi (RLT) är en typ av helt riskfri fotomedicin, - användning av rött ljus för att behandla hud och andra hälsotillstånd. Inga kända biverkningar finns och behandlingarna ger stimulans, avslappning, - och efteråt härlig energi.

 

Denna form av behandling utvecklades för mer än 50 år. Den upptäcktes av den ungerske läkaren Endre Mester på 1960-talet när vetenskapliga experiment med röd laser på råttor, som ledde till hårväxt och sårläkning.

 

Olika storlekar av rödljusterapienheter har tagits fram, som är klädda med LED-lampor. Dessa används som handhållna enheter, LED-paneler. Professionella och kvalitetsenheter använder både rött och infrarött ljus (NIR). För dig som användare är behandlingar med Rödljusterapi-paneler som har 660nm (rött ljus) och 850nm (infraröd/NIR) det du bör eftersöka.

 

Nedan finns potentiella och lovande användningsområden för Rödljusterapi, enligt rapporter från experter. De vanligaste fördelarna med Rödljusterapi är dess effekter på huden.

 

 • Akne

 • Fina linjer och rynkor

 • Hårväxt

 • Rodnad

 • Förbättrar en ungdomlig look i huden

 

Behandling med rött och infrarött ljus minskar inflammation för att ta itu med rodnad, akne och hårväxt, vilket också tillåter topiska eller orala behandlingar för dessa tillstånd att fungera ännu bättre. Iom att Rödljusterapi höjer vårt immunförsvar så är det vid hudproblem med tex finnar och plitor effektivt att arbeta mot bakterierna som är förknippade med bildandet av akne. För sk fina linjer och rynkor riktar dessa behandlingar sig mot enzymer associerade med nedbrytningen av kollagen och stimulerar kollagenproduktionen och har visat sig mycket effektivt inom det området.

 

Att drabbas av en fysisk skada och problem är oftast extremt tufft mentalt och med tuffa smärtor. Men Rödljusterapi kan det otroligt nog hjälpa dig att komma på fötter igen. Rött ljus och infrarött ljus kan användas för att förbättra skelett-, muskelprestanda, minska smärta och förbättra återhämtningen från skada. Det enligt bla författarna till en recension som publicerades i december 2021 i tidskriften "Life noterade" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706093) och menade att Rödljusterapi kan användas både vid rehabilitering av idrottsskador och för att förbättra sportprestanda.

 

Oavsett om man har ett sår i munnen eller ett öppet sår på foten, har de antiinflammatoriska egenskaperna med hjälp av behandlingar med rött ljus och infrarött ljus visat sig förbättra kroppens förmåga att läka (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30889017).

 

Smärta är notoriskt svårt att behandla, men rödjusterapi kan vara ett användbart verktyg för att hjälpa. Det står tydligt att rödjusterapi verkar på nervceller som överför smärta. Behandlingar med rött ljus och infrarött ljus kan vara bättre för vissa typer av smärta än andra, enligt en nyligen publicerad recension som publicerades i juli 2022 i Journal of Pain (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8277709). Författarna till studien noterade att det finns vissa bevis på effektiviteten av Rödljusterapi för smärttillstånd som fibromyalgi, kroniskt lågt blodtryck, artros och neuropati.

 

Rödljusterapi är utformad som en stödjande behandling. Om du är gravid bör du undvika rödljusbehandling och om du behandlar ett specifikt medicinskt tillstånd, undersök med din läkare först innan behandlingar.

Rödljusterapi

San Francisco 49ers introducerade rödljusterapi i omklädnings-rummen

Rödljusterapi

Enligt Forbes Magazine är NFL-laget San Francisco 49ers det sjätte högst värderade NFL-laget i USA och ett av de värdefullaste klubbarna i hela världen.

 

Francisco 49ers introducerade 2021 det första i sitt slag Rödljusterapi-enheter i sina omklädningsrum på Levi’s Stadium, för att hjälpa spelarnas prestation, återhämtning och övergripande hälsa och välbefinnande.

 

Inne i omklädningsrummet på Levi’s Stadium har spelarna tillgång till ett specifikt inrett Rödljusterapi-rum, - för återhämtning direkt efter matcher eller träning. Rött ljus och infrarött ljus har bevisade fördelar för muskelåterhämtning, inklusive att förbättra blodcirkulationen och hjälpa kroppens inflammationsprocess.  

 

San Francisco 49ers hälso- och prestationsteam började använda Rödljusterapi för sina spelare inför starten säsongen 2019, och har sedan dess utökat sin användning i lagets dagliga tränings- och återhämtningsrutin.

 

- Eftersom vi är från tron ​​att balans är nyckeln till effektiv och energisk rörelse, förbereder vår dagliga användning för våra idrottare för framgång, säger Elliot Williams, chef för funktionell prestanda hos San Francisco 49ers.
- Rödjusterapi gör att vi kan förse en spelares kropp med en extremt värdefull resurs som har visat sig stödja kroppens naturliga inflammationsprocess, öka cellulär regenerering och hjälpa till med sömnoptimering, tre huvudaspekter av återhämtning som säkerställer att våra spelare är som bäst under matchdagen.

 

Rödljusterapi-paneler ger användaren möjlighet att välja mellan med rött ljus, nära infrarött ljus eller båda. Rött ljus absorberas lätt av ytvävnader och celler, vilket främjar hudens hälsa och läkning, medan infrarött ljus (NIR) ljus är osynligt för det mänskliga ögat och tränger in i djupare vävnader, vilket leder till förbättrad återhämtning genom att stödja kroppens naturliga inflammationsprocess.  

 

Proffsigt framtagna paneler, enkelt att använda och med dubbla omkopplare låter användaren få 660nm (rött ljus), 850nm (infraröd/NIR) eller en kombination av båda för att öka kroppens naturliga återhämtning, läkning och förnyelseprocess. Perfekt med behandlingar direkt efter träning, men även före. Rödljusterapi kan enligt mångårig forskning främja hudens hälsa, prestanda och återhämtning och optimera sömnen. 

 

Det finns numera mer än 6 000 kliniska studier att ta del av om Rödljusterapi och dess egenskaper och fördelaktiga effekter på människokroppen.

Fler och fler motionärer och idrottare världen över har fått upp ögonen för Rödljusterapi. Här är en gjord studie på resultat vid behandlingar.


"Studiesammanfattning. Denna metaanalys av 24 (främst manliga) idrottare fann att rödljusterapi som levererades före ett träningspass ökade styrkan i underkroppen och ökade antalet repetitioner som utfördes på motståndsövningar"

Källa:  https://examine.com/supplements/red-light-therapy/#examine-database

bottom of page